Het maken van een studiekeuze is niet gemakkelijk. Dat blijkt wel uit het feit dat ongeveer 1 op de 3 studenten in het eerste jaar stopt met zijn studie of overstapt naar een andere studie. De studiekeuze wordt vaak gemaakt op basis van je interesse: welk werk of studie lijkt je leuk? Interesse alleen is vaak niet voldoende om een keuze te maken. Er komt meer bij kijken. Daarom gaan we bij Praktijk Parsons een traject doorlopen waarbij we niet alleen kijken waar je interesses liggen, maar ook wat je passie is, welke vaardigheden je beheerst, kijken waar je goed in bent, maar ook minder goed en waar je talenten liggen. Zo komen we tot een totaalbeeld: wie ben je, waar word je blij van en welke studie(richting) kan daar het best bij passen?

 

Wat gaan we doen?

Het traject bestaat uit 2 bijeenkomsten van ongeveer 2 uur, het maken van thuisopdrachten en een uitslaggesprek waarin het studiekeuzeadvies wordt besproken.

Tijdens de bijeenkomsten wordt een keuze gemaakt uit de volgende onderdelen:

 

*Persoonlijkheidstest

*Interessetest

*360° feedback

*Autobiografische methode

*Informatie gesprek

*Rollenspel

*Talenten ontdekken

*Motivatie en inspiratie ontdekken

*Kwaliteiten ontdekken

*Waarden en normen

 

Ook zal je voorafgaand aan en na de eerste bijeenkomst een thuisopdracht krijgen. De resultaten van deze opdrachten zullen medebepalen welke onderdelen er in de bijeenkomsten aan bod komen. Na deze twee bijeenkomsten word je (samen met je ouder(s)) uitgenodigd om het advies te bespreken en zal het door mij worden toegelicht. Van dit advies ontvang je een verslag.

 

Voor wie?

*Leerlingen in het (voor)examenjaar die een vervolgopleiding willen gaan volgen

*Leerlingen in het vervolgonderwijs die een andere studie willen gaan volgen

*Iedereen (ook al heb je een baan) die een studie wil gaan volgen en nog niet weet welke studie het best bij hem/haar past